Szolnok is kapott kormányzati pénzt, de miért csak fideszes városokkal történt ilyen?

Megosztás

Budapest, Gödöllő, vagy Miskolc hitelkérelmét elutasították, Békéscsabának, Szolnoknak, Szarvasnak megadták a hitelösszeget. Hogy mi a különbség közöttük? Utóbbiak fideszes vezetésűek, előbbiek nem.

Csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben „Az önkormányzatok adósságot keletkeztető, valamint kezesség-, illetve garanciavállalásra vonatkozó ügyleteihez történő 2023. október–novemberi előzetes kormányzati hozzájárulásról” szóló határozat.

Ebből kiderül, hogy például Budapest, Gödöllő. Miskolc és Dunaújváros hitelkérelmeit a kormány elutasította. Ezzel szemben például Békéscsabának, Szolnoknak, Szarvasnak és Sopronnak odaítélte a kormány a hitelösszeget.

Az előbbiek ellenzéki, az utóbbiak kormánypárti vezetésű önkormányzatok.

Az ATV Híradó megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot, és megkérdezte, hogy

Mi alapján szelektáltak? Mi az oka annak, hogy például a felsorolt városok egyike sem kapta meg a kért hitelt?

A választ a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya küldte el. Azt írták:

„hogy a kormány minden esetben a beadott kérelmek alapján hozza a döntést. A célja, hogy az önkormányzatok működőképességet fenntartsa, valamint az önkormányzatok eladósodását megakadályozza, ezért minden egyes hitelkérelmet külön-külön megvizsgál. Azoknak az önkormányzatoknak a hitelkérelmét támogatta, akik jól gazdálkodnak, akiknél a csőd és az eladósodás nem fenyeget.”

A válaszból az is kiderül, hogy „a kormány elé kerülő kérelmeket a Magyar Államkincstár mellett a Kormányhivatalok is áttekintik. A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény alapján kerül kialakításra minden egyes döntés.”

Mint ismert, Szolnok pénzügyi helyzete nem mondható stabilnak, jelentős adóssága van, ezért is fodult az államhoz segítséggért.

Kapcsolódó cikkek